baner
U bent hier: Home Wat zijn de symptomen van Bechterew?

Wat zijn de symptomen van Bechterew?

De eerste klachten treden meestal op tussen de 20-25 jaar en worden vaak abusievelijk toegeschreven aan een sportblessure. De eerste symptomen zijn ontsteking van de wervelkolom en later mogelijk ook het heup-, schouder- en kniegewricht. Omdat AS een systemische ziekte is, dat wil zeggen een ziekte die het hele lichaam aantast, raken ook soms organen ontstoken, zoals hart en longen. Circa één op de drie patiënten heeft last van een ontsteking van het regenboogvlies (ivitis) van het oog.

Eerste verschijnselen ziekte van Bechterew
De ontstekingen treden in drie op elke vier gevallen eerst op in de lage rug en veroorzaken daar stijfheid en pijn. Ook vermoeidheid is een algemeen verschijnsel. De ontstekingen breiden zich geleidelijk uit naar de nek. De ontwikkeling, manifestatie en activiteit van AS varieert sterk van persoon tot persoon. Na aanvang kent de ziekte een meestal geleidelijk verloop; in individuele gevallen manifesteert de ziekte zich snel en fel. De klachten zijn ’s nachts en ’s ochtends het hevigst en na perioden van inactiviteit. Beweging biedt verlichting, net als een warme douche. In de loop van de dag kunnen de klachten door aanhoudende inspanning weer toenemen. Toegenomen vermoeidheid, stijfheid en verkromming van de rug zijn tekenen dat de ziekte verergert. Net als uitbreiding van de klachten naar nek en schouders, heupen en knieën.

Het ziekteverloop ziekte van Bechterew
De ruggenwervels van patiënten met chronische, ernstige ontstekingen kunnen volledig aaneengroeien (het zogenaamde ‘ankyloseren’), waardoor de wervelkolom stijf wordt. Hoewel de pijnklachten dan verdwijnen, heeft dit ernstige mobiliteitsbeperkingen tot gevolg. De wervelkolom van deze patiënten is vaak broos en dus sneller vatbaar voor fracturen. Een plotselinge toename van pijn en beweeglijkheid is aanwijzing voor zo’n fractuur. Het aaneengroeien van de ruggenwervels kan naast verstijving ook een vergroeiing van de wervelkolom veroorzaken, resulterend in een voorwaartse kromming van de romp. Dit beperkt de longcapaciteit. AS kan ook de aanhechtingen van de ribben aantasten, wat de longcapaciteit verder vermindert. Verder kan AS ontstekingen van de longen en littekenweefsel veroorzaken, met kortademigheid en een slechte conditie als gevolgen. Tot de bijverschijnselen horen darmklachten (ontstekingen) en huidklachten (o.a. psoriasis).

Aantasting andere gewrichten door de ziekte van Bechterew
AS kan zoals gezegd in een gevorderd stadium resulteren in ontstekingen van andere gewrichten. Meestal de schouders, knieën en heupen, en soms ook enkels. Opvallend is dat vrouwen, bij wie de ziekte minder vaak voorkomt, relatief vaak met deze klachten te maken krijgen. Traditionele klachten zijn pijn en stijfheid in de genoemde gewrichten, alsmede een warm gevoel en roodheid van de huid in het ontstekingsgebied. Ook het kraakbeen rond het borstbeen kan ontstoken raken, net als de pezen waar de spieren mee aan het borstbeen vastzitten en de gewrichtsbanden.

Oogaandoeningen door Bechterew
Andere gebieden waar de ziekte kan optreden zijn de ogen. Eén op de drie AS-patiënten krijgt last van een ontstoken iris, of regenboogvlies. Dit heet ‘iritis’. Klachten zijn een rood en pijnlijk oog. Aanhoudende of terugkerende ontstekingen kunnen het oog verder aantasten. Deze aandoening wordt ‘uveïtis’ genoemd, oftewel ontsteking van de uvea: de iris, het straallichaam en vaatvlies. Ernstige gevallen van iritis en uveïtis kunnen het oog beschadigen en het zicht verminderen. Let wel: een combinatie van oogontsteking en ontsteking van de wervelkolom kunnen ook duiden op een andere reumatische aandoening dan AS.

Orgaanaandoeningen door de ziekte van Bechterew
In een vergevorderd stadium kan AS amyloïdose van de nieren veroorzaken, ofwel afzetting van proteïnen in de nieren, resulterend in nierinsufficiëntie, of nierfalen. Chronische vermoeidheid en duizeligheid kunnen aanwijzingen hiervoor zijn. In zeldzame gevallen veroorzaakt AS ontstekingen van de hartspier; het littekenweefsel dat achterblijft kan geleidingstoornissen veroorzaken.

 

Deze website wordt u aangeboden door Dorsoo, slapen zonder rugpijn

Dorsoo

Het Dorsoo-slaapsysteem is ontwikkeld om u te laten genieten van een optimaal ontspannen nachtrust. Door de hydraulische bedbodem en de soepel meebewegende matras slaapt u comfortabel en gegarandeerd anatomisch correct. Een Dorsoo-bed is hét bed tegen rugpijn en rugklachten.

Meer over ons slaapsysteem