baner
U bent hier: Home Behandeling Bechterew

Wat is de behandeling van de ziekte van Bechterew

AS is niet te genezen; er is geen geneesmiddel dat het verloop van de ziekte stopt. De typische behandeling van AS bestaat uit een combinatie van pijnstillende en/of ontstekingsremmende medicijnen, fysiotherapie en bewegingsoefeningen, gericht op het verminderen van de klachten en het zoveel als mogelijk behouden van het functioneren.

Medicatie
De voorgeschreven medicatie is afhankelijk van de klachten en de reactie van het lichaam op de medicijnen, en kan bestaan uit gewone pijnstillers of niet-steroïde ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s). Gewone pijnstillers zoals paracetamol verminderen enkel de pijn; NSAID’s remmen tevens de ontsteking. NSAID’s worden opgedeeld in twee groepen: de klassieke NSAID’s, zoals ibuprofen, diclofenac en naproxen, en COX-2-remmers, zoals celecoxib en etoricoxib. Tot de bijwerkingen van de NSAID’s behoren maag- en darmklachten, duizeligheid, misselijkheid en slaperigheid. Om de maag- en darmklachten tegen te gaan wordt meestal ook een maagbeschermer voorgeschreven. Bij ernstige bijwerkingen wordt een andere NSAID voorgeschreven.

De arts kan ook een klassieke reumaremmer (DMARD) voorschrijven, al dan niet in combinatie een NSAID of corticosteroïd, zoals prednison. De meeste klassieke reumaremmers, zoals methotrexaat en azathioprine, onderdrukken het immuunsysteem en remmen de ontsteking. Klassieke reumaremmers worden meestal voorgeschreven wanneer de ontstekingen behalve in de wervelkolom ook in andere gewrichten voorkomen, zoals het heup- en het kniegewricht. Als klassieke reumaremmers niet werken, worden sinds kort soms biologische reumaremmers voorgeschreven, zogenaamde ‘biologicals’. Dit is een relatief nieuwe en nog experimentele groep medicijnen, waarvan de langetermijneffecten nog niet bekend zijn.

Fysiotherapie
Naast medicatie bestaat de behandeling van AS uit manuele therapie en oefentherapie, gericht op het verbeteren van de houding, de beweeglijkheid van de wervelkolom en andere gewrichten, en de longcapaciteit. Bewegingsoefeningen kunnen de klachten aanmerkelijk verminderen. Deze oefeningen bestaan vooral uit het buigen en rechten van de rug. Yoga, Pilates en tai chi integreren bewegingen als deze en zijn dan ook een uitstekende vorm van oefentherapie.

Verder kan de patiënt een aantal leefregels in acht nemen, zoals zorgen voor voldoende slaap, niet roken, geen of slechts matig alcohol gebruiken en frequent bewegen. Het bewegen dient te bestaan uit een zorgvuldig gekozen combinatie van conditie- en matige krachttraining. Zwemmen is een uitstekende aerobe oefening, omdat het in tegenstelling tot bijvoorbeeld hardlopen niet gepaard gaat met druk op de wervelkolom. Het versterken van bepaalde spiergroepen kan tegenwicht bieden aan de kromming van de wervelkolom die kan optreden. Ook ademhalingsoefeningen behoren tot het trainingsregime, waarbij er diep moet worden ingeademd, zodat de longen maximaal uitzetten. Deze ademhalingsoefeningen zijn gericht op een maximaal behoud van de longcapaciteit die door AS kan worden beperkt.

Als slaaphouding wordt de rugligging op een stevig matras aanbevolen, met een plat of zelfs helemaal geen kussen. Dit om een onnatuurlijke kromming van de wervelkolom tegen te gaan.

Operatie
Bij ernstig functieverlies kan besloten worden tot orthopedische chirurgie, meestal aan het knie- en heupgewricht. Corrigerende operaties aan de nek- en ruggenwervels worden vanwege het grote risico zelden toegepast en gelden als laatste redmiddel.

 

Deze website wordt u aangeboden door Dorsoo, slapen zonder rugpijn

Dorsoo

Het Dorsoo-slaapsysteem is ontwikkeld om u te laten genieten van een optimaal ontspannen nachtrust. Door de hydraulische bedbodem en de soepel meebewegende matras slaapt u comfortabel en gegarandeerd anatomisch correct. Een Dorsoo-bed is hét bed tegen rugpijn en rugklachten.

Meer over ons slaapsysteem