baner
U bent hier: Home Diagnose ziekte van Bechterew

Wat is de diagnose van Bechterew?

De diagnose AS wordt gesteld op basis van combinatie van onderzoeken, te weten: anamnese, lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek, röntgenfoto’s en eventueel urineonderzoek.

Anamnese en lichamelijk onderzoek
De diagnose ‘AS’ wordt gesteld op basis van de klachten van de patiënt en een hierop volgend lichamelijk onderzoek, waarbij wordt gelet op de flexibiliteit van de wervelkolom en gewrichten. Tevens wordt gezocht naar tekenen van ontstekingen. De arts zal bijzonder geïnteresseerd zijn in de flexie (buiging) en torsie (draaiing) van de rug. De test van Schober wordt vaak ingezet om afgenomen beweeglijkheid van de rug op te sporen. Ook kijkt de arts naar bijverschijnselen van de ziekte, zoals psoriasis en ontstekingen van het oog.

Bloedonderzoek en röntgenfoto’s
Aanvullend kan er bloedonderzoek plaatsvinden naar de aanwezigheid van het antigeen HLA-B27, wat een indicator kan zijn voor de ziekte. Bloedonderzoek naar CRP-niveaus, die verhoogd zijn in het geval van een ontsteking, kan het vermoeden dat er ontstekingen aanwezig zijn in het lichaam ondersteunen. CRP-niveaus zijn bovendien een goede indicator voor het verloop van de ziekte. Vaak worden aanvullend ook röntgenfoto’s gemaakt, waarbij wordt gezocht naar tekenen van ontstekingen en veranderingen aan de wervelkolom. Om uit te sluiten dat een nieraandoening de pijn in de lage rug veroorzaakt, wordt er vaak een urineonderzoek gedaan.

Moeilijkheden bij het stellen van de diagnose
Pijn, stijfheid en verminderde beweeglijk van de rug behoren tot de typische klachten van AS-patiënten. De diagnose AS is lastig te stellen, omdat de eerste symptomen bij veel andere, vaak onschuldige aandoeningen voorkomen. Omdat bij vrouwen de ziekte vaak gradueel verloopt en zich slechts spaarzaam in de rug manifesteert, kunnen er jaren voorbijgaan voordat bij hen de diagnose AS wordt gesteld.

 

Deze website wordt u aangeboden door Dorsoo, slapen zonder rugpijn

Dorsoo

Het Dorsoo-slaapsysteem is ontwikkeld om u te laten genieten van een optimaal ontspannen nachtrust. Door de hydraulische bedbodem en de soepel meebewegende matras slaapt u comfortabel en gegarandeerd anatomisch correct. Een Dorsoo-bed is hét bed tegen rugpijn en rugklachten.

Meer over ons slaapsysteem