baner
U bent hier: Home Wat zijn de oorzaken van Bechterew?

De oorzaken en risicofactoren ziekte van Bechterew

De aandoening AS komt voor bij mensen tussen de 15-45 jaar en blijft meestal enkele jaren onopgemerkt. Mannen lopen twee tot drie keer meer kans de ziekte te ontwikkelen dan vrouwen. Omdat AS bij vrouwen vaak minder agressief verloopt dan bij mannen, wordt de ziekte bij hen vaak pas laat of zelfs helemaal niet gediagnosticeerd. Opvallend is dat AS zich bij vrouwen relatief vaak elders dan in de wervelkolom manifesteert.

Erfelijkheid en HLA-B27
Erfelijkheid speelt een voorname rol in het verkrijgen van de ziekte. AS komt vaker voor in sommige families. Ook de aanwezigheid van Humaan Leukocyten Antigeen B27 (HLA-B27) speelt een rol. Circa 9 op elke 10 patiënten met AS draagt de erfelijke factor HLA-B27. Hoewel dragers van HLA-B27 met meer dan 90% zijn oververtegenwoordigd in de patiëntengroep, ontwikkelt slechts 5% van de dragers de ziekte (tegen 1% van niet-dragers). De aanwezigheid van HLA-B27 is dus niet meer dan een indicatie, geen veroorzaker. Andere factoren, zoals omgevingsinvloeden, spelen ook een rol. Dragers van HLA-B27 die familieleden hebben met AS hebben circa zes keer meer kans de ziekte te ontwikkelen dan dragers zonder familiale belasting.

Infecties
Naast familiale factoren en de aanwezigheid van HLA-B27 spelen darminfecties en urineweginfecties mogelijk een rol. De kans bestaat dat het geactiveerde immuunsysteem na het bestrijden van deze infecties zichzelf niet kan uitschakelen, met chronische ontstekingen tot gevolg. Daarom krijgen patiënten ook vaak medicatie die de werking van het immuunsysteem onderdrukt en bijgevolg de ontsteking remt. Recentelijk is er een verband gelegd tussen AS en de genen ARTS1 en IL23R, die een rol lijken te spelen in het immuunsysteem. Een beter begrip van de precieze rol die deze genen spelen zou dan ook een grote stap voorwaarts kunnen betekenen in het ontwikkelen van een behandeling voor AS..

 

Deze website wordt u aangeboden door Dorsoo, slapen zonder rugpijn

Dorsoo

Het Dorsoo-slaapsysteem is ontwikkeld om u te laten genieten van een optimaal ontspannen nachtrust. Door de hydraulische bedbodem en de soepel meebewegende matras slaapt u comfortabel en gegarandeerd anatomisch correct. Een Dorsoo-bed is hét bed tegen rugpijn en rugklachten.

Meer over ons slaapsysteem